Qui som

Aquí trobareu una mostra dels projectes en els que treballem

Jordi Gual Rafecas

He tingut la sort de dedicar-me a un ofici que m’apassiona com és la restauració de mobiliari i la conservació d’elements patrimonials. M’agrada poder transmetre a través dels meus treballs el valor i la sensibilitat que es mereixen aquestes peces úniques, així com tots aquests treballs artesanals associats, que de mica en mica es van perdent malauradament a favor d’una fabricació estandarditzada.

Em vaig diplomar per la Generalitat de Catalunya en Restauració i Conservació del moble antic per l’Escola Professional Superior d’Art i Restauració (EPSAR) de Barcelona l’any 2002 després d’una formació de tres anys.

He compaginat els estudis treballant amb empreses dedicades a la restauració de mobles, pintura mural i decoració d’interiors. He participat en seminaris específics de restauració i conservació, i tallers de formació com el taller de “Marqueteria J. Ordoñez” (Mestre Artesà de Barcelona), especialitzat en marqueteria.

Continuo la formació dia a dia, amb l’experiència que m’aporta el taller i la del grup de professionals que tinc la sort de col·laborar en obres d’àmbit públic i privat (ebenistes, restauradors, arquitectes tècnics entre d’altres).

Més informació

Realitzo pràctiques de Conservació i Restauració del Patrimoni Públic al “Museu Frederic Marès”, al “Monestir de Pedralbes”, i també participo en la Conservació i Restauració del Patrimoni Eclesiàstic a l’església de “Santa Maria del Mar” de Barcelona.

Participo en els seminaris de “Conservación y Restauración de la Madera” organitzats per la Universitat de Cantábria (Reïnosa), i en el de “Formació i Responsabilitats del Restaurador” al 6è Congrés d’“ELIA” (European League of Institutes of the Arts) de Barcelona, així com el curs teòric-pràctic de “Identificació de fustes mitjançant l’estudi anatòmic” al Museu Marítim de Barcelona.

Faig una estada al Mont Athos (Grècia) on participa en la restauració de diverses obres dels diferents monestirs ortodoxos situats a la península.

L’any 2004 creo el propi taller “D’ÈPOCA” a Vilafranca del Penedès on realitzo els serveis de conservació i restauració de mobiliari antic d’àmbit privat i públic. Conjuntament realitzo classes formatives de conservació-restauració per adults en el propi taller i en altres centres formatius, com la unitat d’escolarització compartida (UEC) de l’Alt Penedès, l’entitat artesanal “El Colomar” de Begues, l’entitat del Casal (Societat la Principal) de Vilafranca del Penedès, així com tallers realitzats pels Ajuntaments d’ Avinyonet del Penedès i de Vilafranca del Penedès.

Realitzo diversos projectes de conservació i restauració de murals i sostres policromats d’àmbit privat i participo en projectes de pintura decorativa.

Continuo la formació en l’especialitat de marqueteria en el taller de “Marqueteria J. Ordoñez” (Mestre Artesà de Barcelona).

Realitzo una col·laboració amb el cicle de “Els Vells Oficis (La fusta, gúbia i garlopa)” organitzat de forma conjunta pel VINSEUM (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i pel Museu d’Arqueologia de Catalunya-Conjunt històric d’Olèrdola.

Realitzo la restauració del mobiliari originari de l’Espai Xocolota de Simón Coll de Sant Sadurní d’Anoia.

Col.laboro amb l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos en la rehabilitació del Castell de Penyafort, recreant els espais domèstics tal com podien haver estat l’últim terç del s. XIX, mitjançant documentació gràfica i segons la informació trobada del seu propietari (Josep Puig i Llagostera).

Realitzo la restauració del mobiliari del Saló de Sessions i la Sala de Taula Rodona de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, conjuntament amb la tapissera Roser Baqués Casanovas.

Participo en les conferències “Les fusteries antigues: posada en valor i restauració”, organitzades per l’Associació per a l’Estudi del Moble conjuntament amb Monumenta, l’Associació de Propietaris de Castells i Edificis Catalogats de Catalunya, orientades al món de la fusta en general i a les fusteries antigues en particular amb l’objectiu de redescobrir i posar en valor aquest noble material i recuperar la importància que li correspon tant en l’àmbit de la construcció estructural com en el dels tancaments preexistents en un edifici antic.

Formo part de l’equip interdisciplinari de professionals que han intervingut en el procés de recuperació de la Casa modernista Francesc Burés i Borras. Participant en la restauració de les fusteries originals de la planta noble i la planta d’accés de l’edifici.

Participo en les conferències “La restauració de la Casa Burés. Mirades compartides”, el procés de rehabilitació i restauració dels espais patrimonials més importants de la Casa Burés de Barcelona. Un edifici modernista, construït a principis del segle XX d’acord amb els corrents estètics de referència de la burgesia benestant de l’època i els interessos familiars i econòmics del senyor Francesc Burés, que encarregà el projecte arquitectònic al mestre d’obres i “arquitecte” Francesc Berenguer i Mestres – col·laborador habitual d’Antoni Gaudí–, i com a assessor i director artístic a l’Oleguer Junyent, pintor i reconegut escenògraf del Gran Teatre del Liceu. L’any 1979 l’edifici fou catalogat per l’Ajuntament de Barcelona com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). 

Formo part de l’equip de professionals que ha realitzat la restauració de les fusteries de la façana de la Casa Batlló, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí. També participo en alguns treballs de les restauracions dels interiors.

Participo en la restauració de la façana del Gran Teatre del Liceu, realitzant la restauració de les talles de fusta de les balconeres principals juntament amb l’artesà Josep Bartrolí.

Realitzo la restauració de les antigues portes d’accés a la torre del campanar del Monestir de Montserrat.

Actualment participo en la restauració del mobiliari i les xemeneies de la Casa Pons i Pascual del Passeig de Gràcia 2-4 de Barcelona, edifici neogòtic construït per l’arquitecte Enric Sagnier el 1890.

D’ÈPOCA, el patrimoni és memòria

 

El Taller de Conservació i Restauració d’Època es consolida l’any 2004, a Vilafranca del Penedès fruit de la col·laboració amb altres companys.

El lema que acompanya el nom del taller és una bona mostra del rigor i la sensibilitat que es vol transmetre en cada restauració amb la intenció de difondre aquesta passió a qualsevol que estigui interessat en la conservació d’aquests objectes.

No cal dir que cada peça (moble, talla, cornucòpia,..) és per si sola una peça única, irrepetible, que ens transmet part d’una història i d’un passat. Conservar-la és garantir aquesta continuïtat en la història i fer-la més gran perquè els nostres predecessors la puguin continuar explicant.

TREBALLS DESTACATS

Casa neogòtica de Pons i Pascual

Casa neogòtica de Pons i Pascual

Actualment participo en la restauració del mobiliari i les xemeneies de la casa neogòtica de Pons i Pascual del Passeig de Gràcia 2-4 de Barcelona, construïda per l’arquitecte Enric Sagnier el 1890.

read more
Gran Teatre del Liceu

Gran Teatre del Liceu

Restauració de les talles de fusta de les balconeres del Gran Teatre del Liceu situat a la Rambla de Catalunya 51-59 de Barcelona.

read more
Casa modernista Francesc Burés i Borras

Casa modernista Francesc Burés i Borras

Realització de la restauració de les fusteries originals de la planta noble i la planta d'accés de la casa modernista Francesc Burés i Borras del carrer d'Ausiàs Marc 30 de Barcelona, obra de l'arquitecte Francesc Berenguer i Mestres.

read more
Castell de Penyafort

Castell de Penyafort

Col·laborció amb l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos en la rehabilitació del Castell de Penyafort, recreant els espais domèstics tal com podien haver estat l’últim terç del s. XIX, mitjançant documentació gràfica i segons la informació trobada del seu...

read more

OMPLA EL FORMULARI

CONTACTA AMB NOSALTRES I DEMANA PRESSUPOST SENSE COMPROMÍS

TRUCAN'S

678 86 40 26

8 + 12 =

DIRECCIÓ

Carrer d'Amàlia Soler, 31
Vilafranca del Penedès

horais

Dil-Div: 9:00 - 20:00

Email

info@depoca.cat

Pin It on Pinterest